Auteur Topic: Toujours Kapelle 2017  (gelezen 1727 keer)

Offline Vitality

 • Civilian
 • *
 • Berichten: 2
Toujours Kapelle 2017
« Gepost op: april 19, 2017, 11:12:56 am »
Dit jaar is het 77 jaar geleden dat op 10 mei 1940 Duitse troepen Nederland binnenvielen. Reeds op 15 mei capituleerde Nederland. Behalve Zeeland, hier werd met hulp van Franse troepen getracht de Duitse overmacht tegen te houden. Aan de Westzijde van het Kanaal door Zuid-Beveland hadden de Fransen verdedigingstellingen ingenomen.
Het Franse 271ste Regiment d'Infanterie voerde op 15 en 16 mei met 3.000 man zware strijd in de driehoek Wemeldinge - Kapelle - Schore - Hansweert, tegen de Duitse elitetroepen van SS "Standarte Deutschland".
De Fransen probeerden de vijand te verhinderen de oversteek te maken van het Kanaal door Zuid-Beveland. De strijd spitste zich toe op de weinig beschadigde Postbrug, de Postweg en het centrum van Kapelle.
Op 16 mei braken de Duitsers de verdediging en was de strijd gestreden. 84 Fransen sneuvelden en vele honderden werden gewond.

Op de centrale Franse begraafplaats in Kapelle vonden ze een laatste rustplaats, tezamen met alle andere Fransen die op Nederlandse bodem sneuvelden of op de stranden aanspoelden.
 Al 66 jaar lang worden elk jaar de Fransen herdacht op de Franse Militaire Begraafplaats. Vele hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Franse en Marokkaanse ambassadeurs, zijn daarbij aanwezig. Dit jaar wordt de herdenking gehouden op donderdag 18 mei.

Tegenover Oorlogsmuseum Vitality aan de Vroonlandseweg 60 een groot militair kamp ingericht met meer dan 30 voertuigen, waaronder tanks. Er vinden allerlei activiteiten plaats, o.a. de vertoning van de film "De Franse Slag in Zeeland" over de Franse gevechten in de meidagen van 1940. Nederlandse en Franse re-enactment groepen zullen demonstraties geven.
Kinderen kunnen in het technisch paviljoen met sein- en telefoonapparatuur berichten versturen.
Er zullen historische vliegtuigen overvliegen. Het museum is elke dag van de week open voor openingstijden kijk op: www.oorlogsmuseumvitality.nl Op de site is ook een impressie te zien van de week van Toujours Kapelle 2016.
Het museum leidt u door de oorlogsjaren van 1940 tot 1945 en is interessant voor jong en oud.

Om de herinnering aan de meidagen van 1940 levend te houden organiseert de gemeente Kapelle jaarlijks de Franse Week onder het motto Toujours Kapelle.
In dat kader wordt op zaterdag 20 mei voor de vierde keer het wandelevenement "De Franse Slag Mars" gehouden. Start en finish is in Dorpshuis De Vroone.
De dag staat bol van verschillende activiteiten: Ten eerste de wandelingen, die voeren langs plaatsen waar in de meidagen van 1940 strijd is geleverd tussen Franse en Duitse troepen.
De afstanden van de Mars zijn 7-15-24-33 en 40 km. Het startbureau opent om 07:30 uur en sluit om 17:00 uur. Alle routes lopen langs de Franse Militaire Begraafplaats. De langste afstanden passeren ook het Franse Monument bij de Postbrug. Alle routes lopen ook over de dit jaar Frans getinte Kunstmarkt, die wordt gehouden in de tuin van de NH Kerk in Kapelle.

Defilé van historische militaire voortuigen.
Om 09:30 uur vindt de ceremoniële opening plaats door de Franse militaire attaché, samen met burgemeester Anton Stapelkamp, kinderburgemeester Ezra Riedijk en de 95 jarige SAS veteraan Maurice le Noury.
Aan de opening zullen een colonne militaire voertuigen - waaronder tanks - Franse militairen in historische uniformen en overvliegende historische vliegtuigen deelnemen. De organisatie hiervan wordt verzorgd door Oorlogsmuseum Vitality.
Na de opening zal de militaire colonne vanaf De Vroone een defilé maken door Kapelle. Showkorps Jonge Kracht zorgt hierbij voor de muzikale begeleiding. De colonne zal ca. 10:45 uur terug zijn in het militaire kamp aan de Vroonlandseweg.

Mocht u geïnteresseerd zijn in deelname kunt u zich aanmelden via info@oorlogsmuseumvitality.nlOffline Guuske

 • Private
 • *
 • Berichten: 5
Re: Toujours Kapelle 2017
« Reactie #1 Gepost op: april 21, 2017, 15:22:02 pm »
Ik kende Toujours Kapelle nog niet als evenement, maar ga er proberen bij te zjin.
Is de wandelmars in historische stijl en aankleding? En wordt dit ook van de wandelaars verwacht?

Offline Vitality

 • Civilian
 • *
 • Berichten: 2
Re: Toujours Kapelle 2017
« Reactie #2 Gepost op: april 22, 2017, 22:35:21 pm »
De wandelaars worden middels informatieborden welke op de routes staan geïnformeerd wat er op de bijzondere plaatsen in de WO2 heeft plaats gevonden. Wandelaars kunnen in gewone kleding komen.

Offline Guuske

 • Private
 • *
 • Berichten: 5
Re: Toujours Kapelle 2017
« Reactie #3 Gepost op: april 24, 2017, 12:06:25 pm »
Dank voor de informatie. Ik ben heel benieuwd!

Offline does11

 • Private
 • *
 • Berichten: 7
Re: Toujours Kapelle 2017
« Reactie #4 Gepost op: mei 21, 2017, 17:31:06 pm »
was een zeer geslaagd evenement.
ook zeker voor de interne mens :duimomhoog:
vooral de zaterdag was het lekker druk ondanks wisselvallig weertje..
prima georganiseerd.  :buiging: